Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
858
Egy szigeten 10 matematikus oroszlán él. A gondozójuk reggel bedob egy szelet húst a szigetre.
- Ha egy oroszlán megeszi a húst, akkor maga is húsdarabbá változik napnyugtáig, így a többiek megehetik.
- Ha egy oroszlán nem eszik húst egy nap, akkor másnapra elpusztul.
- Egy oroszlán inkább éhenpusztul, minthogy megegyék.
Másnap reggel mit tapasztal a gondozó a szigeten?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Mind elpusztul másnapra. (11 db esetén 1 élne)
1

n=1
- Az oroszlán megeszi a húst és életben marad

n=2
- Egyik oroszlán sem eszi meg a húst, mert mindkettő tudja, hogy ha megeszi,
akkor a társa őt eszi meg (n=1 eset áll fenn),
- és tudjuk, hogy inkább éhenhalnak, mint hogy megegyék őket.
- Tehát mindketten elpusztulnak.

n=3
- A leggyorsabb oroszlán megeszi a húst, hiszen tudja, hogy ekkor n=2 eset áll fenn,
amire beláttuk, hogy akkor nem eszik meg a húst.
- Így ekkor egy oroszlán életben marad, a többi elpusztul.

Látszik tehát, hogy
- ha n páros, akkor mind éhenhalnak,
- ha n páratlan, akkor egy (a leggyorsabb) életben marad, a többi éhenpusztul.

Mivel a 10 páros, ezért mind éhenpusztulnak másnap reggelre.
0