Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
469
1. Mennyi idő alatt ér a 36000km magasan éppen fölötted elhaladó GPS-műhold jele a GPS-vevőbe?
2. Mennyi idő alatt ér a solti rádióadótól a lakásotokig a rádióadás?
3. Miért kell lehetőleg kerülni a terhes nők röntgenvizsgálatát?
4. Mennyi idő alatt érnek a mobiltelefonod rádiójelei a 3kilométerre levő roronybe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A jel egy elektromágneses hullám, azaz a terjedési sebessége egyenlő a fénysebességével, ami 300 000 km/s .
c = 300 000 km/s
s = 36 000 km
t = ?
-------------------
v = s/t ebben az esetben v=c, azaz c = s/t --> t = s/c
t = 36 000 km / 300 000 km/s
t = 0,12 s

Azaz a jel 0,12 s alatt éri el a vevőt.

Módosítva: 5 éve
1