Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A nitrogén és az oxigén egy vegyületében a tömegarány 7 : 16. A vegyület moláris tömege: 92 g m o l . Mi a vegyület összegképlete?

Főoldal » Középiskola » Kémia
774

A nitrogén és az oxigén egy vegyületében a tömegarány 7 : 16.
A vegyület moláris tömege: 92 g m o l . Mi a vegyület összegképlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
M(nitrogén) = 14,01 g/mol, M(oxigén) = 16 g/mol, legyen NxOy a képlet, erre felírhatjuk, hogy 14,01x + 16y= 92-vel és azt is tudjuk, hogy 14,01x/16y = 7/16-tal. A második egyenletből y=2x körülbelül, ezt visszaírva az elsőbe kapjuk, hogy 14,01x+32x = 92, amiból 46,01x = 92, ebből pedig x=2 körülbelül. y=2×2=4 lesz emiatt, így a nitrogén-oxid képlete: N2O4 lesz (dinitrogén-tetraoxid) ! :)
0