Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfüggvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
509
Segítene valaki megoldani ezeket a feladatokat, sajnos határidős. Köszönöm előre is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat: tg 17 fok=(b/a) és (a négyzet + b négyzet) =529, ebből b=0,3057×a miatt és ezt visszaírva a Pitagorasz-tételbe a-ra 22 cm jön ki. Ezért a másik befogó : b=0,3057×22 cm lesz, vagyis 6,725 cm. :)
2. feladat: tg 31 fok=(4,9/x), ahol az x a szög melletti befogó hossza, innen az x értéke (4,9/0,6009) lesz, azaz 8,155 cm-nyi. :)
3. feladat: Megint egy derékszögű háromszöggel lesz dolgunk, amelyben felírható, hogy: sin 27 fok=m(c)/3,8 , ahol az m(c)-vel én az átfogóhoz tartozó magasságot jelöltem, innen a magasság: 3,8×0,454 cm lesz, azaz 1,725 cm-nyi. :)
4. feladat: Alfa/2-vel jelöltem a kisebbik oldalt képződő háromszögben az alaphoz tartozó magasságnak (46 mm) és a kis háromszög (egyenlő szárú háromszög egyébként) oldala által bezárt szöget, felírhatjuk, hogy tg (Alfa/2) = 23/39,5 , amelyből Alfa/2 értéke 30,21 fok, azaz az Alfa 60,42 fok. Ez a keresett kisebbik szög. A nagyobbik szög (Béta) a kisebbikkel együtt 180 fokot fog adni, mert kiegészítő szögek, innen a Béta =(180 fok- 60,42 fok) , azaz a Béta szög (nagyobbik szög) 119,58 fok lesz. :)
5. feladat: Egy lépcsőre az átfogó hosszára (jelöljük x-szel ezt) felírhatjuk, hogy (x a négyzeten) = (34 a négyzeten + 22 a négyzeten), s innen (x négyzet) = 1640, gyököt vonva x-re : 40,497 cm adódik. Mivel 8 lépcső van, a rámpa hossza is az x-nek a nyolcszorosa lesz, ez az érték pedig 323,975 cm, méterben kifejezve (átváltva) 3,2398, körülbelül 3,24 méter lesz. :)
0