Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Surgos ha valaki tud segiteni annak orulnek :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
404
csatoltam a kepet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A képeid nehezen olvashatók.
Remélem ezekről a leképezésekről van szó: `x mapsto root(3)(x-5)` valamint
`x mapsto (x+3)^4`. Nincs a függvényeid értelmezési tartományával semmi baj. Elméletileg az egész `RR` valós számegyenesen értelmezhetők. Különösen a harmadik gyök érdekes, mert belőle három lenne ugyan, de az a másik kettő komplex szám, amit nem tanultatok. Negatív szám harmadik gyöke szintén negatív szám a középiskolás definició szerint. Ennek a függvénynek a zérushelye az x=5 helyen van. Azt kell még róla tudni, hogy az x>5 félsíkon alulról konkáv, míg az x<5 félsíkon alulról konvex. Sajnos nincs semmilyen rajzoló programom és mobilom, ajánlom, hogy látogass el a mathWorld WolframAlpha on-line programjához és ott gépeld be a parancssorba a következőket: (x-5)^(1/3) illetve (x+3)^4. A másik görbe nagyon hasonlítani fog egy álló parabolára, amelynek csúcspontja `(-3;0)` pontban lesz és a zérushely (ami minimumhely is) `x=-3` helyen lesz. Az értékkészlet az első esetben `RR`, míg a második esetben `{y| y>0}` számhalmaz lesz. y-tengely metszéspontok az első estben `y=-root(3)(5)` ill. `y=3^4=81`.
Módosítva: 5 éve
0