Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni a háziban?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
502
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. feladat: Az eredeti szám: 10(x+2) + y , az új szám pedig: 10x + (y-2) lesz. Felírható a következő összefüggés: (10x+20+y)/2 + 10 = 10x+y-2 , innen 22=5x+0,5y, amiből 2-vel szorozva 44=10x+y, tehát x is és y is 4 lehetett itt csak. Ezért az eredeti szám a 64 lehetett! :)
2. feladat: v=(s/t) az összefüggés, mindkét esetben az s állandó, a két idő között pedig az összefüggés az, hogy a motoros ideje (t1-2,5) óra a másik gyalogos ideje meg t1, emiatt 12×t1 = 48×(t1-2,5) a felítrható egyenlet. Ebből rendezve t1-re 3,333 óra adódik, ezért ezt 12-vel megszorozva kapjuk meg pl. a távolságot, ami 40 km lesz! :)
3. feladat: 8 liter 40%-os kénsavban 3,2 kg kénsav van. x liter 25%-os kénsavban pedig 0,25x kg lesz. Az elegy (8+x) liter lesz és ebben (3,2+0,25x) kg kénsav lesz. Tudjuk, hogy a keletkező oldat 30%-os, ezért felírhatjuk a következő egyenletet: (8+x)/100=(3,2+0,25x)/30 , amelyből x-re kiszámolhatjuk hogy 16 liter adódik. Így ennyi 25%-os kénsavat kell adni a másik, 40%-os kénsavhoz, hogy 30%-os elegyet nyerjünk. :)
4. feladat: Nem biztos hogy jól gondoltam, de azért leírom az én megoldásomat.
(x/3+x/5+3x/30)=1 , amelyből 95x=150-nel, így az x-re 1,579 óra jön ki, amit 60-nal megszorozva megkapjuk a perceket, ez: 94,74 percnek fog adódni. :)
Remélem érthetőek voltak a megoldásaim! :)
1