Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két egyszerű számelméleti probléma

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
469
Legyen `f(x):=frac{1}{2}*((frac{sqrt(4x+1)-1}{2})^(2x)+(frac{sqrt(4x+1)-1}{2})^x)`.

1. feladvány: Oldjuk meg az `f(x)=2080` egyenletet, ahol `" "x in NN`.

2. feladvány: Bizonyítsuk be, hogy `AAn in NN EEx in NN : 2*f(x) equiv 0 mod(n^(n(n+1)))` teljesüljön.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, analízis
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az 1. feladat megoldása:

Az egyenlet bal oldala akkor válhat egésszé, ha a gyök alatti kifejezés teljes négyzet.
Vagyis ha létezik olyan k egész, hogy `4x+1=k^2` teljesüljön.
`x=frac{k^2-1}{4}=frac{(k-1)(k+1)}{4}`
Viszont létezik olyan p egész, hogy `k-1=2p` és `k+1=2p+2` teljesüljön, vagyis
`x=frac{2p*2(p+1)}{4}=p(p+1)` Ebből az következik, hogy a megadott választások
esetén a hatványok alapja p lesz és `f(p(p+1))=frac{p^(2p(p+1))+p^(p(p+1))}{2}=`
`=p^(p(p+1))*frac{p^(p(p+1))+1}{2}`. Mivel `2^5` szerepel a `2080` törzstényezői között,
ezért `p=2` választással élve adódik, hogy `f(2*3)=2080` és így `x=6`.


2. feladat megoldása: Az előző feladat megoldásából következik, hogy tetszőleges
`n=p` pozitív egészhez létezik olyan `x=n(n+1)=p(p+1)` természetes szám, hogy
`2*f(p(p+1))=p^(p(p+1))*(p^(p(p+1))+1)` legyen. Ebből viszont következik a felállított
kongruencia teljesülése is.
Módosítva: 5 éve
0