Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
2541
Egy 450 tonna tömegű vonatnak egyenletesen lassulva 25 s alatt csökken a sebessége 72 km/h -ról 54 km/h -ra.
Kérdés:Mekkora utat tesz meg ezalatt?
A levezetés nagyon fontos lenne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a = Δv/Δt
Tehát a lassulás kiszámítható a 2 sebesség különbségéből (sebességváltozás), és az eltelt időből (t=25sec).

A sebességeket először m/s-ba kell váltani km/h-ból (el kell osztani 3.6-tal).
Tehát v1 = 72/3.6=20m/s v2 = 54/3.6=15m/s

a = (20 - 15) / 25 = 5/25 = 0.2 m/s² a lassulás
Negatív előjellel vesszük, mivel lassul: -0.2

Megtett út kiszámolása: v1*t + (a/2)*t²
Tudjuk a v1-t, időt, lassulást:
20 * 25 - 0.2/2 * 25² = 500 - 0.1*625=437.5 métert tesz meg.
1