Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
4232
3. Egy téren 35 jármű – autó és motorkerékpár – parkol. Mennyi az autók és a motorkerékpárok száma, ha összesen 120 kereket számoltunk meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, logika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen autók száma: x, motorkerékpárok száma: y, de tudjuk, hogy ha x autó van, akkor motorból 35-x db
Autó: x
Motor: 35-x

Autó kerekeinek száma: 4 db
Motor kerekeinek száma: 2 db

4x+2(35-x)=120
4x+70-2x=120
2x+70=120 /-70
2x=50 /:2
x=25

x-el az autókat jelöltük, így 25 db autó, és 35-x -> 35-25, azaz 10 db motor van.

Ellenőrzés:
25*4+10*2=?120
100+20=?120
120=120

A válasz helyes
0

Ha csak motorkerékpár lenne, akkor 70 kerék lenne összesen. Ha lecserélünk egy motort egy kocsira, akkor a kerekek száma 2-vel nő, így már csak az a kérdés, hogy hány motort kell lecserélni, hogy a kerekek száma 50-nel nőjön, erre a válasz pedig az, hogy 25-öt. Tehát 25 kocsi és 10 motor van.
0