Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek, nagyon sürgős lenne!

Főoldal » Középiskola » Kémia
516
Egy mérleg két serpenyőjén egy-egy főzőpohár van 1000 cm3 0,1 mol/dm3-es HCl oldattal. Az egyikbe beleszórunk 10 g mészkövet, a másikba 10 g égetett meszet. Egyensúlyban lesz-e a két oldal továbbra is? Ha nem, mekkora súllyal lehet kiegyensúlyozni ismét?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A kalcium-oxidos oldalnál 2,805 gramm reagál el 0,1 mol HCl-dal (vagyis 3,6458 g-mal), a többi kalcium-oxid a vízzel reagál el tehát 7,195 gramm CaO maradt ami 2,3106 g vízzel reagál el. Keletkezett 5,55 gramm CaCl2, 9,5056 gramm Ca(OH)2 (kalcium-hidroxid) és a víz mennyisége lesz 994,9444 grammnyi, mert az eredeti vízből fogyott a Ca(OH)2-os reakcióban víz de keletkezett is a CaO+ HCl reakciójában, ezért lesz ennyi a tömege. Mindent összeadva 1010 gramm lesz az oldat tömege itt. :)
A mészköves (CaCO3) reakciónál a sav fogy el és maradt feloldatlan 4,9945 gramm mészkő, így végülis a képződő szén-dioxiddal csökken az oldat tömege plusz az oldatlan mészkővel, így (1000+10-2,2005-4,9945) gramm lesz az oldat tömege a reakció végén, vagyis 1002,805 g. A teljes elegy tömege 1007,8 gramm lesz körülbelül. Tehát ez az oldal lesz a kisebb tömegű (a mészköves) és a CaO-os (égetett meszes) oldalra fog lebillenni a mérleg. A kiegyensúlyozáshoz: ( 1010-1007,8 ) grammnyi tömeget kell helyezni a mészköves oldalra, ami : 2,2 gramm lesz körülbelül! :)
0

Itt felhaználtuk, hogy híg oldatról van szó, vagyis 1,00 g/cm3 az oldatok (sósav-oldat) sűrűsége. A felírt egyenletek pedig:
1; CaO + 2 HCl = CaCl2 + H2O
2; CaO + H2O = Ca(OH)2
illetve a harmadik egyenlet 3; CaCO3 + 2 HCl = CaCl2 + CO2 + H2O ! :)

Ezeket használtam fel a számolásaim során! Remélem, érthetően leírtam mindent! :)
0