Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sebesség kiszámítása

Főoldal » Középiskola » Fizika
826
Egy kerékpáros állandó sebességgel közeledik egy falhoz arra merőleges irányban.
Füttyent egyet, s mire a visszhangot észleli, távolsága a faltól 2%-al csökkent. Mekkora a kerékpáros sebbesége, ha a hangé 340 m/s?

Nem sokra jutottam vele. Ha tudod a megoldást kérlek vezesd le!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, fizika, sebesség
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A sebesség v
Hangseb: c = 340 m/s
A fal távolsága eredetileg: s
A megtett út visszhangig: s·2/100 (= 0,02s)
Mindez t idő alatt történt.

A biciklis v·t utat tett meg:
v·t = 0,02s
A hang s + (s - 0,02s) utat tett meg: (ami 1,98s)
c·t = 1,98s

Ennyi egyenletet tudtunk felírni. Már csak meg kell oldani. s, v és t az ismeretlenek, de egyenletből csak 2 van, nem baj, kezdjünk bele:
t = 0,02s/v
c·0,02s/v = 1,98s
Lehet s-sel osztani!
c·0,02/v = 1,98
340 · 0,02 / 1,98 = v
0