Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladtat

Főoldal » Általános iskola » Fizika
763
Egy kezdtetben 40 kg össztömegű, a kilövőállványon álló rakétából másodpercenként 25 dkg égéstermék áramlik ki a hajtóművéből 1500m/s sebesseggel.
1. Mekkora a függőleges irányú tolóerőt fejt ki emiatt a kiáramló gáz a rakétratestre?
2. A hajtómű bekapcsolását követően mennyi idő múlva emelkedik meg a rakéta?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Ez komolyan általános iskolás kérdés? Nem hiszem el :)

1.
Newton I. törvénye:
F = ΔI/Δt
vagyis az erő egyenlő az impulzus változásával.
(Ezt F = m·a módon szokták felírni, de csak azért, mert a tömeg nem változik. Most viszont változik a tömeg.)

Másodpercenkét:
Δt = 1 s
m = 25 dkg = 0,25 kg
v = 1500 m/s
ΔI = m·v = 0,25 · 1500 = 375 kgm/s
F = ΑI/Δt = 375 kgm/s / 1s = 375 N

2.
Akkor emelkedik meg, amikor az F erő nagyobb lesz M·g-nél, (pontosabban amikor M·g kisebb lesz F-nél) ahol M a rakéta pillanatnyi tömege:
M = 40 kg - t·0,25 kg
(40 - 0,25 t)·10 = 375
0,25 t = 400 - 375 = 25
t = 100 s
Módosítva: 9 éve
0