Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni a megoldásba?

Főoldal » Középiskola » Matematika
474
Egy háromszög csúcsai az A(−2;3), B(4;2) és C(2;−3).
Add meg a háromszög kerületét két tizedesjegy pontossággal.
Írjad fel az oldalegyenesek egyenletét és a magasságvonalak egyenletét is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`A(−2;3), B(4;2), C(2;−3)`

A kerület a pontok távolságainak összege

`AB` = `D_1 = sqrt((-2-4)^2 + (3-2)^2) = sqrt(37)`
`AC` = `D_2 = sqrt((-2-2)^2 + (3+3)^2) = sqrt(52)`
`BC` = `D_3 = sqrt((4-2)^2 + (2+3)^2) = sqrt(29)`

`K = D_1+D_2+D_3 = 18.68`

Egyenesek egyenlete:
Két ponton átmenő egyenes egyenlete:
`(x_2-x_1)(y-y_1) = (y_2-y_1)(x-x_1)`

`A(−2;3), B(4;2) C(2;−3)`

`AB` => `6y+x = 16` => `y=``-\frac{1}{6}x+\frac{8}{3}`

`AC` => `y=-\frac{3}{2}x`
`BC` => `y=\frac{5}{2}x-8`

A magasságvonalak egyenlete úgy adható meg, hogy az adott oldal felezőpontja, illetve a vele szemközti csúcs egyenletét írom fel

`F = ((x_2+x_1)/2 ; (y_1+y_2)/2)`

`F_(AB) = F_1 = \(1\;\frac{5}{2}\)`

`F_(AC) = F_2 = \(0\;0\)`

`F_(BC) = F_3 = \(3\;-\frac{1}{2}\)`

így a magasságvonalak:

`M_(A;BC) => \quad y=-\frac{7}{10}x+\frac{8}{5}`

`M_(B;AC) => y=\frac{1}{2}x`

`M_(C;BA) => y=-\frac{11}{2}x+8`
0