Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Differenciálegyenlet

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
503
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
Nekiálltam
0

Csatoltam képet.
0

Sajnos nem értek egyet az előzővel: `-5/3e^{4x}` visszahelyettesítve nullát ad, nem `5e^{4x}`-et. (Az `y'=y` feltételezésből indult ki, ami `e^x`-re igaz is, de a végeredményként kapott függvényre már nem.)

A homogén rész karakterisztikus egyenlete `lambda-4=0`, innen `lambda=4`, tehát a homogén rész megoldása `y_h(x)=C_1 e^{4x}`. Az inhomogén egyenlet gerjesztése ugyanilyen alakú, tehát rezonancia lép fel, a próbafüggvényünk ekkor `y_p(x)=C_2 x e^{4x}`. Helyettesítsük be:

`C_2 e^{4x} (4x+1) - 4 C_2 x e^{4x}=5e^{4x}`

`C_2 e^{4x}=5e^{4x}`

`C_2=5`

A teljes általános megoldás tehát:

`y(x)=y_h(x)+y_p(x)=C_1 e^{4x}+5x e^{4x}`
1