Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lokális szélsőérték és nyeregpont

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
451
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A gradiens: `grad f =`` [(partial f)/(partial x), quad (partial f)/(partial y)]=``[2y-2x, quad 3y^2-8y+2x]`

A Hesse-determináns:

`det mathbf{H}=``|[(partial^2 f)/(partial x^2), (partial^2 f)/(partial x partial y)],[(partial^2 f)/(partial y partial x),(partial^2 f)/(partial y^2)]|=``|(-2,2),(2,6y-8)|=``-2*(6y-8)-2*2=``12(1-y)`

Az érdekes pontok ott vannak, ahol `grad f = mathbf{0}`, tehát az alábbi egyenletrendszert kell megoldani:

`2y-2x=0`
`3y^2-8y+2x=0`

Az első egyenletből `y=x`, ezt beírva a második egyenletbe: `3x^2-6x=0`. A megoldások a `(0; 0)` és `(2;2)` számpárok.

A `(0;0)` helyen `det mathbf{H}=12` és `h_11=-2`, itt tehát lokális maximum van.

A `(2;2)` helyen `det mathbf{H}=-12`, itt tehát nyeregpont van.
1