Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derivált

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
442
Kétváltozós függvény összes parciális deriváltja
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Csak a láncszabályt kell alkalmazni: deriváljuk a külső függvényt, és szorzunk a belső függvény deriváltjával.

`(partial f)/(partial x)=1/(x-x^3y^5)*(1-3x^2y^5)=``(1-3x^2y^5)/(x-x^3y^5)`

`(partial f)/(partial y)=1/(x-x^3y^5)*(0-5x^3y^4)=``-(5x^3y^4)/(x-x^3y^5)=``(5x^2y^4)/(x^2y^5-1)`
1