Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Szöveges Feladatok Egyenlettel (fizika)

Főoldal » Középiskola » Matematika
1313
Kélek segitsetek megoldani matekra ezt a kettő szöveges feladatot táblázatossan meg ugy hogy van egy ismeretlen,egyenletttel.

1 ,A és B turistaházak távolsága 20 km.Egyszerre indul egymással szembe egy-egy turista.Az egyiknek 4 km/h a másiknak 6km/h a sebessége.Hol és mikor találkoznak?

2, Egy folyón felfelé haladva a hajó sebessége 8km/h -val kevesebb mint lefelé haladva.A két kikötő közötti távolságot a hajó a folyón felfelé haladva 15 óra,lefelé haladva 10 óra alatt teszi meg.Mekkora a két kikötő távolsága?Mekkora a hajó sebeséége a folyón felfelé és lefelé?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Tegyük fel, hogy x óra múlva találkoznak, akkor a 4km/h-val haladó 4x, a 6km/h-val haladó 6x km-t tesz. Amikor találkoznak, akkor összesen 4x+6x=10x km utat tettek meg, és mivel együtt megtették a 20 km-es utat, ezért ez egyenlő a 10x-szel, tehát:

20=10x, ennek 2=x az eredménye, tehát 2 óra múlva találkoznak. Ez idő alatt az első 2*4=8, a második 2*6=12 km-t tett meg, összesen 20 km-t, tehát jól számoltunk.

2. Tegyük fel, hogy a folyón lefelé haladva a hajó sebessége x km/h, ekkor felfelé x-8 km/h-val halad. Az első esetben 10*x, a második esetben 15*(x-8) km utat tett meg a hajó, értelemszerűen ugyanolyan hosszú az út lefelé, mint felfelé, ezért ezek egyenlőek:

10*x=15*(x-8), kibontjuk a zárójelet:
10x=15x-120, kivonunk 10x-et és hozzáadunk 120-at:
120=5x, osztunk 5-tel:
24=x, tehát a hajó sebessége folyónak lefelé 24 km/h, felfelé 16 km/h. Az első esetben 24*10=240 km-t, a másodikban 16*15=240 km-t tett meg, ezek egyenlőek, tehát jól számoltunk. A két kikötő távolsága 240 km.
0