Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia11

Főoldal » Középiskola » Kémia
356
Csatoltam képet.
Előre is köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
gipsz

2.
`CaSO_4 + xH_2O -> CaSO_4`

1 molban:

`136g` `CaSO_4`

`xg` `H_2O`

Ha
`x = 0.209`

Akkor
`M = 136/(1-0.209) = 172`
`172-136 = 36`

`36/18 = 2`

`CaSO_4 * 2H_2O`

3.

`0.184` `(g)/(dm^3)`

`1.35*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

`(0.184g)/(136)` = `1.35*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

`0.184` `(g)/(dm^3)` = `1.35*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

Tehát vízmentes kristályról beszélünk

4.

A kristály víztartalma:

`136/172 = 0.7907`

Tehát `680g` `CaSO_4` van a kristályban

Mivel
`w = 0.184/1000 = 1.84*10^(-4)`

Ezért
`m_(o) = 680/w = 3.70*10^(6)` `g`

Tehát
`m_(o)-860 = 3.699*10^(6)g`

víznek kell elpárolognia

/a feladat itt azt próbálja megmutatni, hogy egy ilyen kristály kialakulásához óriási energiára van szükség, ne ijedjunk meg a nagy számoktól./

5.
`CaSO_4*xH_2O -> CaSO_4*yH_2O + (x-y)H_2O`

`x=2`

Tudjuk, hogy:

`(x-y)*18` = `0.157*(136*18*2)`

Tehát:

`(2-y)*18` = `0.157(136+18*2)`

`y = 0.500`

`CaSO_4*0.5H_2O`

Ez az ún. égetett gipsz

A vízmegkötés térfogatnövekedéssel jár és exoterm folyamat

Csonttörések rögzítésére
1