Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi ebben tudnátok segíteni? Nagyon nagyon sürgős!

Főoldal » Középiskola » Kémia
403
Csatoltam a képet. A 3,4,5 kérdések megoldására lenne szükségem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
gipsz

2.
`CaSO_4 + xH_2O -> CaSO_4`

1 molban:

`136g` `CaSO_4`

`xg` `H_2O`

Ha
`x = 0.209`

Akkor
`M = 136/(1-0.209) = 172`
`172-136 = 36`

`36/18 = 2`

`CaSO_4 * 2H_2O`

3.

`0.184` `(g)/(dm^3)`

`1.35*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

`(0.184g)/(136)` = `1.35*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

`0.184` `(g)/(dm^3)` = `1.35*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

Tehát vízmentes kristályról beszélünk

4.

A kristály víztartalma:

`136/172 = 0.7907`

Tehát `680g` `CaSO_4` van a kristályban

Mivel
`w = 0.184/1000 = 1.84*10^(-4)`

Ezért
`m_(o) = 680/w = 3.70*10^(6)` `g`

Tehát
`m_(o)-860 = 3.699*10^(6)g`

víznek kell elpárolognia

/a feladat itt azt próbálja megmutatni, hogy egy ilyen kristály kialakulásához óriási energiára van szükség, ne ijedjunk meg a nagy számoktól./

5.
`CaSO_4*xH_2O -> CaSO_4*yH_2O + (x-y)H_2O`

`x=2`

Tudjuk, hogy:

`(x-y)*18` = `0.157*(136*18*2)`

Tehát:

`(2-y)*18` = `0.157(136+18*2)`

`y = 0.500`

`CaSO_4*0.5H_2O`

Ez az ún. égetett gipsz

A vízmegkötés térfogatnövekedéssel jár és exoterm folyamat

Csonttörések rögzítésére
0