Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi nagyon kéne a segítség.

Főoldal » Középiskola » Kémia
437
A visegrádi ásványvíz összetétele rendkívül kedvező: kimagasló magnéziumtartalma segít a fáradtság és a kimerültség leküzdésében. Összetételéről az alábbiakat tudjuk:
Ca^2+ : 163 mg/dm³
Mg^2+ : 62 mg/dm³
HCO₃- : 820 mg/dm³
Hány mg kalcium- és magnéziumion jut a szervezetünkbe egy 0,33 dm³-es palack ásványvíz elfogyasztásakor? Milyen kémiai folyamatok játszódnának le, ha felforralnánk ezt az ásványvizet? (Reakcióegyenletekkel válaszolj!) Mekkora tömegű csapadék válna ki a forralás során?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,
`0.33*163 = 53.8mg` `Ca^(2+)`

`0.33*62 = 20.5mg` `Mg^(2+)`

b,

A `HCO_3^(-)` tartalom bomlik
`Mg(HCO_3)_2 -> MgCO_3 + CO_2 + H_2O`
`Ca(HCO_3)_2 -> CaCO_3 + CO_2 + H_2O`

`2HCO_3^(-) -> CO_3^(2-) + CO_2 + H_2O`

c,

`53.8mg` `Ca(HCO_3)_2 ` = `53.8/162` = `0.332` `mmol`

`20.5mg` `Mg(HCO_3)_2` = `50.5/146` =` 0.346` `mmol`


`m_(MgCO_3)` = `0.346` `mmol` =` 0.0290g`

`m_(CaCO_3)` = `0.332` `mmol` = `0.0332g`
0