Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
558
2,65 gramm cink- és kadmium-szulfátot tartalmazó oldatba 90percen át 0,536 A erősségű egyenáramot veszünk. Eközben az összes fémion semlegesítődik a katódon. Számítsa ki a kiindulási sókeverék tömegszázalékos összetételét!
Valaki segítsen, köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, elektrokémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Legyen a `ZnSO_4` anyagmennyisége x, a `CdSO_4` anyagmennyisége y mol

`Zn^(2+) + 2e^(-) -> Zn`
`H_2O -> 0.5O_2 + 2e- + 2H^(+)`

illetve

`Cd^(2+) + 2e^(-) -> Cd`
`H_2O -> 0.5O_2 + 2e- + 2H^(+)`

A keverék tömege alapján tudjuk, hogy:
`161.4x + 208.4y = 2.65g` (első összefüggés)

`Q = I*t = 5400*0.536 = 2894.4 C`

`n_(e^(-)) = 2894.4/F = 0.0300` `mol`

Mivel az összes ion levált (és pont szükséges volt az elektromos áram)
ezért:

`x + y = 0.0150`

Kétismeretlenes egyenletrendszer megoldásai:
`x = 0.0101` = 1,63g = 61,7%
`y = 0.00487` = 1,015g = 38,3%
0