Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia elektro

Főoldal » Középiskola » Kémia
703
400 cm3,10 tömegszázalékos,1,1 g/cm3 sűrűségű NaOH oldatot elektrolizálunk grafit elektródok között. Hány tömegszázalékos az oldat az elektrolízis után, ha az anódon 61,25 dm3 st. állapotú gáz képződik az elektrolízis során?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Vízbontás történik elektrolíziskor:
`H_2O -> H_2 + 0.5O_2`

`400cm^3` = `400*1.1` = `440g`
`m_(NaOH) = 440*0.1 = 44g`

`V_(gáz) = 61.25` `dm^3`

`n_(gáz) = 61.25/24.5 = 2.5mol`

Mivel 1:2 arányban keletkezik oxigén, ezért:
`n_(O_2) = 0.833`
`n_(H_2) = 1.667`

Mivel
`n_(H_2) = n_(H_2O) = 1.667`

Ezért
`m_(H_2O) = 1.667*18 = 30g`
(ennyi gramm vizet bontottunk)

Az új tömegszázalékos érték:

`w = 44/(440-30) = 10.73%`
-1