Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
588
250cm3 térfogatú oldat 2,885g réz(II)- és kadmium-szulfátot tartalmaz. 0,134 A erősségű egyenáramot 6órán keresztül kell átvezetni az oldaton ahhoz, hogy valamennyi fémion leváljon a katódon. Adja meg az oldat réz- és kadmium-szulfát koncentrációját mol/dm3-ben kifejezve!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`Cu^(2+) + 2e^(-) -> Cu`
`H_2O -> 0.5O_2 + 2e- + 2H^(+)`

illetve

`Cd^(2+) + 2e^(-) -> Cd`
`H_2O -> 0.5O_2 + 2e- + 2H^(+)`

`Q = I*t = 0.134 * 21600 = 2894.4 C`

`n_(e^(-)) = 2894.4/F = 0.0300 mol`

tehát ennyi elektron haladt át a rendszeren.
A kadmium standardpotenciálja a kisebb, tehát először a rézionok válnak le
(de ez a feladat szempontjából lényegtelen)

Legyen a `CuSO_4` anyagmennyisége x, a `CdSO_4` anyagmennyisége y mol

Tudjuk, hogy:
`159.5x + 208.4y = 2.885g`

Mivel pontosan annyi áramot közöltünk a rendszerrel, hogy az összes fémion leváljon, ezért:

`x + y = n_(e^(-)*0.5 = 0.0150` `mol`

A kétismeretlenes egyenletrendszer megoldása:
`x = 0.00492`
`y = 0.0101` (0,0100715 kerekítve)

Tehát az eredeti koncentrációk:

`CuSO_4` = `0.00492/0.25` =`0.0197``(mol)/(dm^3)`

`CdSO_4` = `0.0101/0.25` = `0.0404` `(mol)/(dm^3)`
Módosítva: 5 éve
0