Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1443
Valaki segítene nekem ebben a 9-es fizika feladatban? "Ketten 6m hosszú rúdon 1500N súlyú testet visznek. A teher a rúd egyik végétől 2m távolságra van. Mekkora erővel nyomja a rúd az egyik, illetve a másik munkás vállat?"
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, erőtan, dinamika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
k×G1=l*F2

G=1500 N
0

Amekkora erővel nyomja a rúd a munkások vállát, ugyanakkora erővel hatnak azok vissza a rúdra. Tehát a rúdra hat a két végén F₁ és F₂ erő felfelé, a felfüggesztésnél pedig 1500 N lefelé.

Nyugalomban van a rúd, ezért két dolgot tudunk: se nem gyorsul, se nem forog:
- nem gyorsul: A két erő összege 1500 N lesz (vagyis a három erő összege nulla)
- nem forog: A három erő eredő forgatónyomatéka nulla

Az egyiktől 2, a másiktól 6-2=4 méter távolságra van a felfüggesztés.
A forgatónyomatékot bármelyik pontra felírhatjuk, hisz egyik pont körül se forog. Mondjuk írjuk fel a teher helyére (akkor az 1500 N súlynak 0 az erőkarja, annak a forgatónyomatékát nem kell felírni).

F₁ + F₂ = 1500
F₁·2 = F₂·(6-2)
Ezt az egyenletredszert kell megoldani.

2F₁ = (1500-F₁)4
2F₁ = 4·1500 - 4F₁
6F₁ = 6000
F₁ = 1000 N

és akkor F₂ = 500 N
Módosítva: 9 éve
2

1----(4m)-----súly---(2m)--2
Mivel egyensúlyban van, mint írták, se nem gyorsul se nem forog, itt a forgásból lehet kiindulni.
Két különböző helyen kell felvenni a forgáspontot és abból meghatározható.
Az 1. ember esetében, a 2. embernél vesszük fel és így ki kell egyenlítenie egymást a két erőnek.
F * k = G * k' | F=x
x * 6 = 1500 * 2
x = 500 N

A másik munkás esetében a másik oldalt vesszük fel a forgástengelyt.

F' * k'' = G * k''' | F' = y
y * 6 = 1500 * 4
y= 1000 N

0