Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell megoldani? Kör területe,kerülete.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1031
Hogy kell egy körnek a területét, kerületét kiszámolni? És hogy kell egy ilyen feladatot megoldani? Válaszodat előre is köszönöm!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kör, terület, kerület, kör kerülete, kör területe.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
a,
Kör területe: r^2*pí=5^2*3,14=25*3,14=78,5 cm^2
Kiszámoljuk pitagorasz tétellel a négyzet oldalát
5^2+5^2=x^2 /elvégezzük + összeadjuk
50=x^2 /gyökvonás
7.07=x

7.07*7.07 (négyzet területe)=50 cm^2

78,5-50=28,5 cm^2 a színes rész

Többinél ugyanez a lényeg.

b, fordítva mint az a,

c, 4 db félkör
r^2*pí/4*4 (r = 2.5)

d, 1 nagy félkör, 2 db kis félkör
nagyé: r^2*pí/2=5^2*3.14/2
kicsié: 2.5^2*pí=6.25*3.14



0

Nem kell Pitagorasz.

a)
A négyzet átmérője 10 cm. Mindkét átmérője annyi.
Rajzold be a másik átmérőt, az csinál belőle két háromszöget. Ami be van rajzolva 5 cm, az pont ennek a háromszögnek a magassága. Ezért a háromszög területe:
10·5/2
A két háromszögnek a területe (vagyis a négyzetnek a területe): 2·10·5/2 = 50 cm²

Vagyis a zöld rész: 5²·π - 50

b)
Rajzold be vízszintesen a kör sugarát. Az is 5 cm, a duplája 10 cm, ez a négyzet oldala.
Vagyis a négyzet területe 10² = 100 cm²

A zöld terület: 100 - 5²·π

c)
A négy kis körcikk éppen kiad egy kört, aminek 2,5 a sugara. 2,5²·π

d)
Van egy nagy félkör, aminek 2,5 cm a sugara.
És van két kis félkör, amiknek 1,25 cm a sugara.
(2,5² + 2·1,25²)·π/2


Csak a terület volt a kérdés, de a kerületet is most már biztos ki tudod számolni, ha kell.
Módosítva: 9 éve
0