Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
5458
Valaki segítene megoldani ezeket a feladatokat?
1) A 600 m/s sebességgel haladó puskagolyó 10 cm mélyen hatol a falba. Számítsuk ki a sebességét a megállási pont előtt 5 cm-rel, feltéve, hogy a fal állandó erővel fékezi!

2) Sík talajon a test és a talaj között a súrlódási együttható 0,15.
a) Mekkora út megtétele után áll meg a vízszintes irányú 3 m/s sebességgel ellökött test?
b) Mekkora lesz a test sebessége 1,82 m út megtétele után?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sebesség
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
v=600m/s
s=0,1m
s2=0,05m
v2=?

1/2*m*v^2=µ*m*g*s
1/2*600^2=10*0,1*µ
360000/2=1µ
µ=180000

1/2*m*v^2=µ*m*g*s2+1/2*m*v2
180000=180000*10*0,05+1/2*v2^2
180000=90000+1/2*v2^2
90000=1/2*v2^2
180000=v2^2
v2=424,2m/s


2.
µ=0,15
v=3m/s
s2=1,82m
v2=?
s=?

1/2*m*v^2=µ*m*g*s
1/2*3^2=0,15*10*s
4,5=1,5s
s=3m

Válasz1: 3m út megtétele után áll meg a 3m/s kezdősebességgel ellökött test.

1/2*m*v^2=µ*m*g*s2+1/2*m*v2^2
1/2*3^2=0,15*10*1,82+1/2v2^2
4,5=2,73+1/2*v2^2
v2^2=3,54
v2=1,881m/s
1