Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
418
Egy számtani sorozat a következő: 125;110;95;80;...
Legalább hány tagot adjunk össze, hogy az összeg maximum -300 legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a1=125
d=-15
Sn≤-300
(a1+an)*n/2≤-300
(an=a1+(n-1)d)
(a1+a1+(n-1)d)*n/2≤-300
(125+125+(n-1)*(-15))*n≤-600
(-15n+265)n≤-600
Megoldod, és kijön egy intervallum, ennek az első pozitív egész tagja a megoldás.
Módosítva: 5 éve
0