Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki levezetné légyszi az alábbi egyenletet?

Főoldal » Középiskola » Matematika
450
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szorzol 2-vel, ekkor ezt az egyenletet kapod:

lg(x²+5x+3)=2*lg(4x-1), majd itt használjuk a megfelelő logaritmus-azonosságot:

lg(x²+5x+3)=lg((4x-1)²), a logaritmusfüggvény szigorú monotonitása miatt ezek akkor egyenlőek, hogyha a logaritmuson belül ugyanaz a szám áll, tehát:

x²+5x+3=(4x-1)², ez egy másodfokú egyenlet, amit már meg tudsz oldani. Ne felejts el a végén ellenőrizni.
0