Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1090
Egy gyalogos és egy biciglis elindulnak szembe 2faluból amik közt 15km a távolság. A biciklis 1órán keresztül megy, a gyalogos 3órán keresztül megy. A biciglis 1órával késöbb indul el mint a gyalogos. Hol találkoznak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Hanyadikos vagy?
0

A feladatból tudjuk, hogy a biciklis 15 km-t 1 óra alatt tesz meg, tehát a sebessége 15 km / h.
A gyalogos 3 óra alatt tesz meg 15 km-t, ezért a sebessége 15/3 = 5 km/h.

A gyalogos már 5 km-t megtesz, mire elindul a biciklis, így a feladatot úgy kell tovább néznünk, hogy 10 km van a gyalogos és a biciklis között.

10 km-t megnézzük, mennyi idő alatt tesz meg együtt a gyalogos és a biciklis: (x jelöli az időt órában)
10 km = x* 15km/h + x* 5 km/h
x = 0.5 óra

Tehát 0.5 óra múlva találkoznak, 7.5 km-t tesz meg a bringás ezalatt, tehát a 2 falu között félúton találkoznak.
0