Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki help csatoltam képet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
558
( régen vettem ).
Végezd el az egynemű kifejezések összevonását! Majd számold ki a helyettesítési értékétha:
a = -3, b = -5a)
5
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
help, doga
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Készítem
1

a)
5a-3ab+2ba-5a+ab
Látjuk, hogy 2 db 5a van, egyik mínusz, másik plusz, ezek "ütik" egymást, így megkapjuk ezt:
-3ab+2ba+ab
Szorzatban a tagok sorrendje felcserélhető, így 2ba=2ab
-3ab+2ab+ab
Ha ezeket összevonjuk ezt kapjuk:
-3ab+3ab
Ez pedig
Így 5a-3ab+2ba-5a+ab=0
Ide be sem kell helyettesíteni, mert egyrészt a végeredménybe nem tudunk, másrészt ha az eredetibe helyettesítünk be is 0-t kapunk
b)
6xy+3(4x+2xy)-2(4y+6x)-y
Először tüntessük el a zárójelet (a másodikban -2 vel szoroztam, és nem 2vel!)
6xy+12x+6xy-8y-12x-y
2db 12x van, ellentétes jelűek (-;+) amik ugyanúgy "kiütik" egymást mint az előző feladatban az 5a és a -5a
6xy+6xy-8y-y
Vonjuk össze az azonos típusúakat
12xy-9y
Többet nem tudunk egyszerűsíteni, úgyhogy helyettesítsünk be (x= 3/5; y=-1,2)
12*3/5*(-1,2)-9*(-1,2)
Alakítsuk át törtté a számokat
12*3/5*(-6/5)-9*(-6/5)
Végezzük el
-216/25+54/5
-216/25+270/25
54/25
Váltsuk át tizedestörtbe
54/25=2,16
Ha pedig tizedes törtben számolunk, akkor
12*3/5*(-1,2)-9*(-1,2)
12*0,6*(-1,2)-9*(-1,2)
-8,64+10,8
2,16
Módosítva: 5 éve
1