Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mágneses indukció 3.

Főoldal » Középiskola » Fizika
622
1334. Csatolom a feladatot, meg azt hogy meddig jutottam. De sajnos itt elakadtam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az elején még nincs semmi szerepe annak, hogy mágneses tér is van.
F = 1N a húzóerő, Fs = 0,4 N a súrlódás, vagyis a gyorsító erő F-Fs = 0,6 N.
m = 0,4 kg, így a gyorsulás:
0,6 N = 0,4 kg · a
a = 1,5 m/s²

Ha már v sebességgel mozog, akkor az indukált feszültség:
U = B·L·v
Ezt jól írtad fel.
Az eredő ellenállás:
R = 5/3 Ω
Ezt valahogy rosszul számoltad ki. Én egyszerűen úgy csináltam, hogy a 2,5Ω ugyanaz, mintha két 5Ω-os lenne párhuzamosan kapcsolva. Van tehát összesen 3 darab 5 Ω-os párhuzamosan, az pedig 5/3 Ω.
A folyó áram:
I = U/R = B·L·v·3/5

Az áramjárta vezető mágneses térben van, ezért erő hat rá:
FL = I·L×B
merőleges L a B-re, ezért sima szorzás lesz:
FL = I·L·B
Ezt is jól írtad fel.

Akkor lesz állandó sebességű mozgás, ha FL = F - Fs
I·L·B = 0,6
B·L·v·3/5 · L · B = 0,6
1·0,5·v·3/5·0,5·1 = 0,6
v = 0,6·2·2·5/3
v = 4 m/s
Módosítva: 9 éve
0