Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek, 8. évfolyam, érdekes feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
506
A nyolcadikosok olyan ajándékokat készítenek az elsősöknek, amelyeket matricával díszítenek. Amikor a matricákat hatosával osztották el, akkor egyre 4-gyel kevesebb jutott volna. Ezért ötösével ragasztották, de így 14 darab kimaradt. Hány elsősnek készítenek ajándékot és hány darab matricájuk van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szóval 6-szor valamennyi matricát tesznek minden ajándékra. Így egyre 4-gyel kevesebb jut azaz csak 2 matrica.
ezt így tudjuk felírni: 6x+2
Ha ötössével osztjuk, akkor kimarad 14
azaz: 5x+14
ugyanannyi matricát osztogatunk így:
6x+2 = 5x+14 /-5x
x+2 = 14 /-2
x = 12

Ell.:
6x+2 = 6*12+2= 74
5x+14 = 5*12+14 = 74

Összesen 74 matricájuk volt.
12 elsősnek készítettek ajándékot.
Módosítva: 5 éve
0