Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasábok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
802
Trapéz alapú hasábnak, a alapja: 10cm,c alapja: 4cm ,trapéz magassága: 3cm,hasáb magassága: 3 cm Mekkora a T (területe),K (kerülete),Ta (alapja) Tp(palástja)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzolj egy trapézt, írd be az adatokat. Kerülethez határozd meg a szárak nagyságát pit.tétellel. (magasság és (10-4)/2 =3 cm lesz a két befogó).
Szóval mindkét háromszögre írd fel:
3^2+3^2=x^2
9+9=x^2
18=x^2
4.24=x

Ezután a kerülete: 10+4+2*4.24 cm.

Területhez számold ki a négyzet területét (4*3 cm=12 cm^2), és a két háromszög területét.
Négyzet területe: 4*3=12 cm^2
Háromszög területe: 3*3/2=4.5 cm^2
Kettő háromszögé: 9 cm^2

12+9=21 cm^2 a trapéz területe.

Palástja a 4 oldal lap területe (a trapéz területe nem számít bele), szóval csak a test oldalainak területét add össze.

Felszíne (egész területe, ahogy te írtad). Palást+2 Ta.
1