Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
645
Sziasztok. Tudnátok segíteni a Matematikában? Mivel én nem nagyon értem ezért kérek itt segítséget. Leírom részletesen.

A festéküzletben színskála alapján keverik a festékeket. Egy alkalommal 40% fehér, 25% kék és 35% sárga festékből zöld színű festéket állítottak elő.
a) Hány liter kék festék szükséges 16 liter zöld festék elkészítéséhez?
b) Hány liter zöld festék keverhető 8 liter fehér festék felhasználásával?
Egy másik alkalommal a fehér, a kék és a sárga festéket 9 : 6 : 5 arányban keverték.
c) Hány százalék kék festéket tartalmaz ez a keverék?
d) Hány liter sárga festék van 32 liter ilyen arányú keverékben?

A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
16 liter lesz a 100%
x liter pedig 25% a feltételek szerint
x = 16*25/100 = 4l
Válasz: 4 liter kék festék szükséges.

2.
100% lesz most x liter
40% pedig a 8l
x= 100*8/40 = 20
Válasz: 20 liter zöld festék keverhető.

3.
Itt tudjuk hogy 9 egység fehérünk van (=9f) , 6 egység kékünk (=6f), és 5 egység sárgánk (=5s)
Ez összesen 20 egység, azaz 20 egység = zöld
20 liter lesz a 100%
6 liter kék pedig x %
x = 6*100/20 = 30
Válasz: Ez a keverék 30% kék festéket tartalmaz.

4.
ugye 20 egység a zöld ez 20x ( =9x+6x+5x)
32 liter ilyen keverékünk van így:
20x = 32 /:32
x = 1,6
5x = 1,6*5= 8 liter
Válasz : 8 liter sárga festéket tartalmaz.

0