Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szénhidrogén képletmeghatározás

Főoldal » Középiskola » Kémia
527
Egy telített nyílt láncú szénhidrogén 1:1 arányú brómozásakor keletkező monobróm származék tömege az eredeti vegyület tömegénél 1,79-szer nagyobb.
Mi lehet a reakció típusa?
Határozd meg a kiindulási vegyület összegképletét!
Mi lehet a pontos képlete és neve, ha tudjuk, hogy királis?
A szénhidrogént elégettük 60-szoros térfogatú oxigénben. Határozd meg a vízmentes égéstermék térfogatszázalékos összetételét! A levegő 80% nitrogént és 20% oxigént tartalmaz.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_xH_y + Br_2 -> C_xH_(y-1)Br + HBr`

ez igazából egy szubsztitúciós reakcióként értelmezhető, mely az alkánokra jellemző

`C_nH_(2n+2) + Br_2 -> C_nH_(2n+1)Br`

`M_1 = 14n+2`
`M_2 = 14n+1+79.9`
`M_2 = 1.79M_1`

Az egyenletek megoldásai:
`n = 7`
`M_1 = 99.87` ~100
`M_2 = 178.77` ~178.9

Az összegképlet így: `C_7H_16`

Ha királis, akkor van benne negyedrendű szénatom, melyhez eltérő szubsztituensek kötődnek

`CH_3-CH(C_2H_5)-CH_2-CH_2-CH_3`

`C_7H_16 + 11O_2 -> 7CO_2 + 8H_2O`

`V_(l.evegő) = 60dm^3`
`V_(N_2) = 48dm^3`
`V_(O_2) = 12dm^3`

1dm^3 szénhidrogén égése után:
`V_(CO_2) = 7dm^3` = 12,5%
`V_(H_2O) = 0`(lecsapódik) 0%
`V_(O_2) = 12-11 = 1dm^3` ~1,8%
`V_(N_2) = 48dm^3` 85,7%

`V_(teljes) = 56`
1