Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetett elektrolízises feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
416
Ismeretlen fém halogenid vizes oldatát elektrolizáljuk mindaddig, amíg csak az egyik elektródon fejlődik gáz. Mielőtt a másik elektródon is megindulna a gázfejlődés, az elektrolízist megállítjuk.
Az anódon fejlődő gázt KBr oldatba vezetjük, aminek a hatására barna színváltozás történik. (1. reakció)

A keletkező rendszerhez benzint adunk, és addig rázogatjuk a kémcsővel, amíg az alsó fázis teljesen elszíntelenedik.
Miért színtelenedik el az alsó fázis?

A felső benzines fázist leöntjük, majd a színtelen oldathoz kevés ezüst-nitrátot adunk. Ennek a hatására fehér csapadék válik le. (2. reakció)
Mi lehet a halogén?
Írd le az 1. és a 2. reakció ionegyenletét!

Az elektrolízis végén a katód tömege 1,428 g-mal nőtt. Mi lehet a fém, ha tudjuk, hogy 4 A árammal 20,50 percig kellett elektrolizálni az oldatot?
Milyen színű volt az oldat?
Mekkora volt a kiindulási fém-klorid tömege?
Mekkora térfogatú oldatot elektrolizáltunk, ha 2,38 tömegszázalékos 1,06 g/cm³ sűrűségű volt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A KBr oldatotot a kivált bróm színesíti meg
(standardpotenciál alapján)

`2Br^(-) + Cl_2 -> 2Cl^(-) + Br_2`

A kivált bróm a vízben kicsit oldódik, ettől lesz barnás színű a víz.
A bróm azonban a benzinben jobban oldódik, így összerázva a benzinbe fog oldódni, a víz újra színtelen lesz.

A keletkező fehér csapadék az `AgCl`, ez megerősít minket abban, hogy az oldatban kloridionok lettek az 1. reakció után (az ezüst-bromid sárgásfehér lenne)

`Ag^(+) + Cl^(-) -> AgCl`

b,
`Q = I*t = 4920 C`

`n_(e^(-)) = 4920/96500 = 0.051` `mol`

Ha a fém oxidációs száma +1, akkor moláris tömege:

`1.428/0.051 = 28` ; ilyen fém nincs

`1.428/0.0255 = 56` ez lehet a vas

`1.428/0.017 = 84` -

Ezek szerint a keresett fém az Fe

Az oldat zöld szinű volt a vas(II) ionok miatt

`m = 0.0255* 127 = 3.24g`

`m_(oldat) = 3.24/0.0238 = 136g`

`V = 136/1.06 = 128.4` `cm^3`
1