Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitetek megoldaani kérlek és magyarázatot kérhetek?

Főoldal » Középiskola » Matematika
808
Hogy lehet bebizonyitani hogy:
sin 30 (fok) = 1\2
sin 45 (fok) = gyök 3\2
sin 60 (fok) =gyök 3\2
kepet is kuldtem :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az elsőt és a harmadikat úgy, hogy rajzolsz egy 2 egység oldalhosszú szabályos háromszöget, ebben minden szög 30°-os. Behúzod az egyik oldalhoz tartozó magasságot, ekkor olyan derékszögű háromszögeket kapsz, ahol az átfogó hossza 2 egység, az egyik befogó hossza 1 egység, így Pitagorasz tételéből kiszámolható, hogy a másik befogó hossza √3,ez a befogó a 60°-os szöggel szemközt található. Ebben a háromszögben minden adott, hogy felírjuk a szögek szinuszait:

sin(60°)=szemközti befogó/átfogó=√3/2
sin(30°)=szemközti befogó/átfogó=1/2

A sin(45°)-ot az egyenlő szárú derékszögű háromszögből tudod kiszámolni; ha befogóinak hossza 1 egység, akkor az átfogó hossza Pitagorasz tételéből √2 egység lesz, ekkor

sin(45°)=1/√2, ezt szokás bővíteni √2-vel, így √2/2-t kapunk.
0

0