Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat amit nem értek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
397
Ezekből kell az 1,2,4,9,10,16,18,28,33,35 feladat
Holnap reggelig lekell adnom
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Százalékszámítás (képlettel kell)
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Dolgozom rajta!
0

1.
15600 ->100%
156 ->1%
20280 ->130%
Válasz: 20280

2.
35% -> 22050
100% -> x%
x= 100*22050/35 = 73500
Válasz: 73500 Ft

4.
96500 ->100%
1158 -> x%
x = 1158*100/96500 = 1,2
Válasz: Az 1,2% selejt.

9.
25 ->100%
15 -> x%
x = 15*100/25 = 60
Válasz: 60%

10.
60 -> 100%
57 -> x%
x = 57*100/60 = 95
Válasz: 95%

16.
x db -> 100%
238 -> 28%
x = 238*100/28 = 850
Válasz: 850

18.
2500 -> 8%
x -> 100%
x = 100*2500/8 = 31250
Válasz: 31250

28.
123,2 m2 -> 28%
x m2 -> 100%
x = 100*123,2 /28 = 440
Válasz: 440 m2

33.
24 ó -> 100%
9,6 ó-> 40%
2,16 ó ->9%
1,56 ó ->6,5%
6 ó -> 25%
2,4 ó -> 10%
2,28 ó -> 9,5 %

Egy pici magyarázat:
Itt mindig az ó (=óra) volt az x. Ilyenkor a szembe lévőket szorozzuk, a maradékkal pedig elosztjuk a szorzatot. Pl.:
24 óra -> 100%
x óra -> 9%
x = 9*24/100 = 2,16

Ez csak egy nyilacska lenne: ->
nincs jelentősége.

Visszatérve erre a feladatra, miután minden értéket kiszámoltuk ott maradt a kérdés, hogy tud-e még játszani.
Annyit kell tennünk, hogy a feladatban lévő százalékokat összeadjuk. Ez 90,5 % lesz, a 24 óra pedig 100% így van 100-90,5% ideje játszani. Fent már ki is számoltam, hogy ez mennyi idő.
24 ó -> 100%
x ó -> 9,5 %
x = 24*9,5 /100 = 2,28 óra

35.
Az egyiknek x üveggolyója van
A másiknak x - 44% = x- 44/100 = x-0,44x azaz x-22 a feltételek szerint
x - 0,44x = x - 22 /+ 0,44x
x = 1,44x -22 / +22
x+ 22 = 1,44x /-x
22 = 0,44x / : 0,44
50 = x

Az egyiknek 50 golyója van. A másiknak 50-22= 28
Így összesen 50+28 = 78 golyójuk van







Remélem érthető ahogy magyarázom. Ha mégsem, kérdezz nyugodtan!

Módosítva: 5 éve
0