Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyensúlyos feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
470
A propán megfelelő hőmérsékleten hidrogénre és propénre disszociál. A folyamat egyensúlyra vezet. Egy 10 dm³-es tartályba 5 mol propánt és valamennyi hidrogént is vezetnek. Az egyensúly hőmérsékletén az egyensúlyi állandó értéke 2,4 mol/dm³. Az egyensúlyi elegy 36,36 térfogat% propént tartalmaz.
Számítással határozd meg, hogy mekkora térfogatú, standard állapotú hidrogént vezettünk a tartályba, és a propán hány százaléka alakult át!
Számítással határozd meg, hogy termokémiai szempontból a propán disszociációja milyen folyamat!
Hogyan változtattuk a hőmérsékletet, ha az új egyensúly beálltakor a K értéke 6,2-re változott?
Az új egyensúly beálltáig hogyan, és mennyivel változott a propán anyagmennyisége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`V = 10` `dm^3`
`C_3H8 ⇔ C_3H_6 + H_2`

I: 0,5 ; 0 ; x
C: -α ; +α ; +α
E: 0,5-α ; α ; x+α

Feladatból tudjuk, hogy, 36,36% propén van az egyensúlyi elegyben
Ez 3,636 köbdeci propén

`[C_3H_6] = 0.3636 = α`
az átalakulás így 72,7%-os

I: 0,5 ; 0 ; x
C: -0,3636; +0,3636 ; +0,3636
E: 0,1364 ; 0,3636 ; x+0,3636

`K = ([C_3H_6]*[H_2])/[C_3H_8]`

`2.4 = ([0.3636][x+0.3636])/(0.1364)`

`x = 0.537`
Ennyi hidrogént töltöttünk bele köbdecinként

Reakakcióhő:
20+0+104,7 = 124,7 kj/mol
endoterm folyamat

Ha K nő, akkor a kiindulási anyag koncentrációja csökken
akkor és csak akkor lehetséges, ha több termék keletkezik
Endoterm reakcióknál ezt úgy érhetjük el, hogy növelem a hőmérsékletet.

`C_3H8 ⇔ C_3H_6 + H_2`

I:0,1364 ; 0,3636 ; 0,9
C: -α ; +α ; +α
E: 0,1364-α ; α ; 0,9+α

`(α*(α+0.9))/(0.1364-α) = 6.2`

`α_1=0.117 α_2=-7.21`
alfa nem negatív, illetve `1 > α > 0`
Tehát
`α = 0.117`

Tehát köbdecinként még 0,0160 mol propán fog átalakulni
1