Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
339
Ezekből a képekből kell beküldenem holnap reggelig az 1,2,4,9,10,16,18,28,33,35 feladatokat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
15600 ->100%
156 ->1%
20280 ->130%
Válasz: 20280

2.
35% -> 22050
100% -> x%
x= 100*22050/35 = 73500
Válasz: 73500 Ft

4.
96500 ->100%
1158 -> x%
x = 1158*100/96500 = 1,2
Válasz: Az 1,2% selejt.

9.
25 ->100%
15 -> x%
x = 15*100/25 = 60
Válasz: 60%

10.
60 -> 100%
57 -> x%
x = 57*100/60 = 95
Válasz: 95%

16.
x db -> 100%
238 -> 28%
x = 238*100/28 = 850
Válasz: 850

18.
2500 -> 8%
x -> 100%
x = 100*2500/8 = 31250
Válasz: 31250

28.
123,2 m2 -> 28%
x m2 -> 100%
x = 100*123,2 /28 = 440
Válasz: 440 m2

33.
24 ó -> 100%
9,6 ó-> 40%
2,16 ó ->9%
1,56 ó ->6,5%
6 ó -> 25%
2,4 ó -> 10%
2,28 ó -> 9,5 %

Egy pici magyarázat:
Itt mindig az ó (=óra) volt az x. Ilyenkor a szembe lévőket szorozzuk, a maradékkal pedig elosztjuk a szorzatot. Pl.:
24 óra -> 100%
x óra -> 9%
x = 9*24/100 = 2,16

Ez csak egy nyilacska lenne: ->
nincs jelentősége.

Visszatérve erre a feladatra, miután minden értéket kiszámoltuk ott maradt a kérdés, hogy tud-e még játszani.
Annyit kell tennünk, hogy a feladatban lévő százalékokat összeadjuk. Ez 90,5 % lesz, a 24 óra pedig 100% így van 100-90,5% ideje játszani. Fent már ki is számoltam, hogy ez mennyi idő.
24 ó -> 100%
x ó -> 9,5 %
x = 24*9,5 /100 = 2,28 óra

35.
Az egyiknek x üveggolyója van
A másiknak x - 44% = x- 44/100 = x-0,44x azaz x-22 a feltételek szerint
x - 0,44x = x - 22 /+ 0,44x
x = 1,44x -22 / +22
x+ 22 = 1,44x /-x
22 = 0,44x / : 0,44
50 = x

Az egyiknek 50 golyója van. A másiknak 50-22= 28
Így összesen 50+28 = 78 golyójuk van







Remélem érthető ahogy magyarázom. Ha mégsem, kérdezz nyugodtan!
0