Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsuk ki a gúla magasságát, oldaléleinek hosszát és az oldalélek alapsíkkal bezárt szögét!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1128
Egy szabályos négyoldalú gúla minden alapéle 20 cm hosszú, oldallapjainak és alapsíkjának hajlásszöge 64 . Számítsuk ki a gúla magasságát, oldaléleinek hosszát és az oldalélek alapsíkkal bezárt szögét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
trigonometria, szögfüggvények
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az alapélekkel párhuzamosan félbevágod a gúlát, akkor a vágás helyén egy egyenlő szárú háromszög keletkezik, ahol az alap hossza 20 cm, az alapon fekvő szögek 64°-osak (gondolom, fok akart lenni), az alaphoz tartozó magassága (M) megfelel a testmagasságnak.

Ha behúzzuk az alaphoz tartozó magasságot, akkor két derékszögű háromszöget nyerünk, ahol a 64°-os oldallal szemközti oldal hossza M, a másik befogó hossza 10 cm, így fel tudjuk írni a szög tangensét:

tg(64°)=M/10, ezt megoldod.

Ha viszont az alaplap átlója mentén vágjuk ketté, akkor egy olyan egyenlő szárú háromszöget kapunk, ahol az alap hossza 20*√2 cm (ugyanis ilyen hosszú az átfogó), alaphoz tartozó magassága a fent kiszámolt magasság. A magasság megint két derékszögű háromszögre bontja a háromszöget, ahol a befogók hossza 10*√2 cm és M cm, az átfogója legyen o, erre felírhatjuk Pitagorasz-tételét:

(10*√2)²+M²=o², ezt is kiszámolod.

A szöget pedig úgy kapjuk, hogy felírjuk az M-mel szemközti szög (α) tangensét:

tg(α)=M/(10*√2), ezt is meg tudod oldani számológép segítségével.

Ha valami nem megy, segítek még.
2