Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonlítsd össze az alábbi kémiai részecskéket! Magnéziumatom Mg magnéziumion Mg2+ protonszáma: elektronszáma: 1 mol-jának tömege:

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2031
Hasonlítsd össze az alábbi kémiai részecskéket! Magnéziumatom Mg magnéziumion Mg2+ protonszáma: elektronszáma: 1 mol-jának tömege:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, elektron, proton, mol, magnézium, Mg
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
.............Mg²+ ................ Mg
p+ = ......12 .................. 12
e- = .......10 ...................12
n0=........12....................12
1 mol t.=24....................24

A Mg2+ esetén is ugyanannyi a tömeg, mint a Mg esetén, csak nem kereken 24 g hanem egy ici-picivel több (pár tizedet értek ezalatt).
10 lesz az e- száma az Mg2+-nak, mert a 2. főcsoportban van és le fog adni 2 e eleltront. Így 12-2= 10 elektronja marad.

A Mg semleges , a Mg2+ pozitív töltésű.
A Mg ugye egyértelmű, ugyanannyi protonja van , mint elektronja, ezért semleges. Az Mg2+ leadott 2 elwktront , maradt neki 10, ezzel szemben a protonszáma nem változott. Maradt 12.
12 p+ és 10e- így pozitív töltésű lesz.
Módosítva: 5 éve
0