Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sósavat öntünk cinkre, mészkőre, nátrium-szulfitra, vas-szulfidra, kálium-permanganátra

Főoldal » Középiskola » Kémia
1437
Sósavat öntünk cinkre, mészkőre, nátrium-szulfitra, vas-szulfidra, kálium-permanganátra. Írd le a reakciók rendezett egyenletét!
a) Melyik gáz(ok) színes(ek)?
b) Melyik gáz(ok) jellegzetes szagú(ak)?
c) Melyik gáz(ok) mérgező(k)?
d) Melyik gázt/gázokat lehet szájával lefelé tartott edényben felfogni?
e) Melyik gáz(ok) vizes oldata savas?
f) Melyik két gáz reakciójában keletkezik szilárd anyag? Írd le a reakció egyenletét!

A következő feladatokhoz válassz ki egy-egy gázt. Minden gáz csak egyszer szerepelhet!
g) Melyik gáz mutatható ki meszes vízzel? A reakció egyenlete:
h) Melyik gáz választ le fekete csapadékot ezüst-nitrát oldatból? A reakció ionegyenlete:
i) Melyik gáz színteleníti el a Lugol-oldatot? A reakció egyenlete:
j) Melyik gáz reagál elemi vassal? A reakció egyenlete:
k) Melyik gáz redukálja a fém-oxidokat? Reakciója WO₃-mal:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Sósavat öntünk cinkre, mészkőre, nátrium-szulfitra, vas-szulfidra, kálium-permanganátra. Írd le a reakciók rendezett egyenletét!

Zn + 2 HCl = ZnCl₂ + H₂

CaCO₃ + 2 HCl = CaCl₂ + CO₂ + H₂O

Na₂SO₃ + 2 HCl = 2 NaCl + SO₂ + H₂O

FeS + 2 HCl = FeCl₂ + H₂S


KMnO₄ + HCl = KCl + MnCl₂ + Cl₂ + H₂O

oxidációs számok alapján a Mn változik +7-ről +2-re 5-tel,
a klór változik -1-ről 0-ra, tehát első körben 5 sósav kell, amiből 2,5 mol klórgáz keletkezik.

KMnO₄ + 5 HCl = KCl + MnCl₂ + 2,5 Cl₂ + H₂O (mindent szorzunk kettővel)

2 KMnO₄ + 10 HCl = 2 KCl + 2 MnCl₂ + 5 Cl₂ + H₂O (egyelőre a vizet hagyjuk. Jobb oldalon van 16 klór, tehát még 6 HCl kell)

2 KMnO₄ + 16 HCl = 2 KCl + 2 MnCl₂ + 5 Cl₂ + H₂O (most már elszámolhatunk a hidrogénnel és oxigénnel)

2 KMnO₄ + 16 HCl = 2 KCl + 2 MnCl₂ + 5 Cl₂ + 8 H₂O


a) Melyik gáz(ok) színes(ek)? A klór zöldessárga, a többi színtelen.

b) Melyik gáz(ok) jellegzetes szagú(ak)? a kén-dioxid szúrós szagú, a kén-hidrogén záptojás szagú, a klór szúrós szagú, a többi szagtalan.

c) Melyik gáz(ok) mérgező(k)? a kén-dioxid, a kén-hidrogén és a klór. (A szén-dioxidtól és a hidrogéntől maximum megfulladni lehet az oxigén hiány miatt).

d) Melyik gázt/gázokat lehet szájával lefelé tartott edényben felfogni?
A lefelé tartott száj azt jelenti, hogy a gáz sűrűsége kisebb a levegőnél.
Ez csak a hidrogén, a többi mind nehezebb a levegőnél.

e) Melyik gáz(ok) vizes oldata savas?
A hidrogén nem is oldódik vízben, az összes többi igen és ezeknek savas kémhatású a vizes oldata.
A szén-dioxid vizes oldata a szénsav, a kén-dioxidé a kénessav, a klórgáz sósavként és hipoklórossavként oldódik vízben, a kén-hidrogén pedig gyengén savas.

f) Melyik két gáz reakciójában keletkezik szilárd anyag? Írd le a reakció egyenletét!
A kén-dioxid és a kén-hidrogén.

SO₂ + 2 H₂S = 3 S + 2 H₂O

A következő feladatokhoz válassz ki egy-egy gázt. Minden gáz csak egyszer szerepelhet!

g) Melyik gáz mutatható ki meszes vízzel? A reakció egyenlete:
szén-dioxid

Ca(OH)₂ + CO₂ = CaCO₃ + H₂O

h) Melyik gáz választ le fekete csapadékot ezüst-nitrát oldatból? A reakció ionegyenlete:
2 AgNO₃ + H₂S = Ag₂S ↓ + 2 HNO₃

i) Melyik gáz színteleníti el a Lugol-oldatot? A reakció egyenlete:
(A kén- dioxid és a kén-hidrogén is, de ez már szerepelt egyszer, úgyhogy:

SO₂ + I₂ + 2 H₂O = SO₄2- + 2 I- + 4 H+

j) Melyik gáz reagál elemi vassal? A reakció egyenlete:
2 Fe + 3 Cl₂ = 2 FeCl₃

k) Melyik gáz redukálja a fém-oxidokat? Reakciója WO₃-mal:
a hidrogén

WO₃ + 3 H₂ = W + 3 H₂O
1