Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
845
Valaki el tudná magyarázni, hogy hogy kell ezek közül kiválogatni az egyenes arányosság képleteit? (csatolt kép)

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sürgős, Egyenes arányosság, Lineáris függvények
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Készítem!
0

A, feladat: Itt azt kell megnézni, hogy az a*x képletbe mi helyettesíthető be.
Alá kell húzni a:
b, 7x
c, 3,4x
e,-9x
g, 7/4x
i, x/3 (ezt azért mert x/3= 1/3x)

B, feladat:
Mindegyikük az Origóból indul ki.

C, feladat: a*x
0

Általános iskolában 3 féle függvényről tanulnak.
1. egyenes arányosság
2. elsőfokú függvény
3. nulladfokú másnéven konstans függvény

Mind a 3-nak van egy általános képlete.
A függvényeket általában koordináta rendszerben ábrázoljuk, ahol 2 tengely van: x és y tengely.

Kezdjük a legelsővel.
1. Egyenes arányosság: a*x ez az általános képlet.
De ez mit is takar?
Ha ezt ábrázolnánk akkor az origóból indulnánk, egyet jobbra és annyit lépnénk fel amennyi ez az "a"
Nézzünk egy ilyen képletet:
y= 3x itt a= 3
Az "a" az együtthatót jelöli, amit az x elé írunk. Ez az "a" fogja megmutatni a függvény meredekségét, azaz azt, hogy mennyit kell lépnünk fel vagy le.

Az egyenes arányosságos függvények MINDIG az ORIGÓBÓl indulnak ki. Egyet jobbra lépünk és annyit fel, amennyi az "a", negatív " a" esetén balra lépünk és szintén felfelé megyünk.

2.Elsőfokú függvény
Ennek van a legáltalánosabb képlete. Ezt ajánlom megjegyezni, mert sokszor össze fogsz még vele futni.
a*x+ b
Az előző függvény típussal ellentétben itt nem az origóból indulunk ki. Itt a "b" mutatja meg, hogy honnan kell kiindulnunk. A "b" valahol metszeni fogja az y tengelyt. Ha b=-2 akkor az y tengely -2 pontjától fogunk indulni. De nem ártana egy meredekség sem, ugye? Hisz már tudjuk, hogy a -2 pontból kell indulni, de ugyan merre? Felfelé? Jobbra?Balra? Mennyit?
Ezt mutatja meg az "a". A meredekséget.
Nézzünk egy példát:
3x-2 itt a = 3 b= -2
azaz az y tengely -2 pontjából kiindulva , jobbra lépünk egyet, fel 3-at.

3. Konstans , nulladfokú függvény
Ennek a képlete
y = b
Ez a függvény csupán egy egyenes vonal lesz. Meg fogunk kapni egy " b" -t , azaz azt, hogy hol metsszük majd az y tengelyt. Ahol pedig ez lesz, húzunk egy egyenes vonalat, ami a "b" mentén lesz és párhuzamos az x tengellyel.

Pl .: y = +5
Az y tengely +5 pontjához tesszük a vonalzónkat és húzunk egy x tengellyel párhuzamos vonalat.

ÖSSZEFOGLALÓAN:
3 fajta függvény van.
1. Egyenes arányosság : a*x
Origóból indul, a "a"a meredekséget jelöli.

2. Elsőfokú függvény: a*x+b
"a" jelöli a meredekséget, "b" azt , hogy hol metsszük az y tengelyt.

3. Konstans v. nulladfokú függvény : y = b
A "b" mutatja, hogy hol kell metszeni az y tengelyt. Bejelöljük a "b" pontot és e mentén az x tengellyel párhuzamos vonalat húzunk.

Ha ezeket tudtad, akkor bocsi. Úgy gondoltam leírom a biztonság kedvéért. Bármi egyéb kérdés a függvényeket illetően? Valami esetleg, ami nem volt érthető?
1