Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyensúlyos feladat, pH

Főoldal » Középiskola » Kémia
527
Mekkora térfogatú standardállapotú ammóniagázt kell elnyeletni 500 cm³ vízben, hogy 12-es pH-jú oldatot kapjunk? A gáz oldódása során bekövetkező térfogatváltozást hanyagoljuk el. Kb= 1,85×10-⁵
a) Mekkora térfogatú 3-as pH-jú sósavval közömbösíthető az oldat 100 cm³-e?
b) Az ammónia oldatot hányszoros térfogatúra kell hígítani desztillált vízzel, hogy a pH 1 egységgel változzon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mekkora térfogatú standardállapotú ammóniagázt kell elnyeletni 500 cm³ vízben, hogy 12-es pH-jú oldatot kapjunk? A gáz oldódása során bekövetkező térfogatváltozást hanyagoljuk el. Kb= 1,85×10-⁵

12-es pH azt jelenti, hogy -lg[H+]=12
Ebből a pOH=14-12=2 (mert pH+pOH=14)

-lg[OH-]=2
lg[OH-]=-2
[OH-]=10-2 mol/dm³

Az ammónia gyenge bázis, disszociációja:

NH₃ + H₂O ⇔ NH₄+ + OH-

Kb=1,85*10-5=[NH₄+]*[OH-] / [NH₃]

[NH₄+] = [OH-] = 10-2 mol/dm³

Ebből ki lehet számolni az egyensúlyi ammónia koncentrációt: 5,4054 mol/dm³

A kiindulási ammónia koncentrációt nem ismerjük, de az egyenlet szerint 1 mol ammóniából 1 mol ammónium ion és 1 mol hidroxid ion keletkezik, egyensúlyban van 5,4054 ammónia, tehát amennyi ion keletkezett, annyi ammónia reagált el:

5,4054 + 0,01 = 5,4154 mol/dm³ az ammónia kiindulási koncentrációja.

500 cm³ vízben ennek a felét kell elnyeletni: 2,7077 mol ammóniát. Ez standard állapotban 2,7077 mol * 24,5 dm³/mol = 66,34 dm³


a) Mekkora térfogatú 3-as pH-jú sósavval közömbösíthető az oldat 100 cm³-e?
NH₄OH + HCl = NH₄Cl + H₂O

100 cm³ ammónia oldatban 2,7077 mol / 5 = 0,54154 mol ammónia van oldva. Ez ugyanennyi mol sósavval reagál.

Mivel a sósav erős sav, ezért tömény oldatában is teljes a disszociáció, és 1 mol sósavból 1 mol hidrogénion keletkezik, így a sósav koncentrációja egyenlő a hidrogénion koncentrációval.

pH=3 azt jelenti, hogy a hidrogénion koncentrációja 10-3 mol/dm³

Tehát 3-as pH-jú oldat esetén 1 dm³ oldatban 10-3 mol hidrogénion (sósav) van,
x= 0,54154 mol * 1 dm³ / 10-3 mol = 541,54 dm³ 3-as pH-jú sósavval lehet 0,54154 mol ammóniát közömbösíteni.

b) Az ammónia oldatot hányszoros térfogatúra kell hígítani desztillált vízzel, hogy a pH 1 egységgel változzon?

Hígítás esetén nő a disszociáció fok, tehát a pH 1 egységgel történő változása 12-ről 13-ra növekedést jelent.
Így a pOH=1 lesz.

[NH₄+] = [OH-] = 10-1 mol/dm³

A Kb nem változik, állandó.

Ha a számláló százszorosára nőtt, akkor a nevezőnek is százszorosára kell nőnie, hogy a tört állandó maradjon.

Tehát az ammónia oldatot 100-szoros térfogatúra kell hígítani desztillált vízzel, hogy a pH 1 egységgel változzon.
Módosítva: 5 éve
1