Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi 11.

Főoldal » Középiskola » Fizika
1292
Mekkora munkát végez a 100 N/C homogén elektromos mező, ha 0,1 C töltést az ABC, ill. AC úton juttat A-ból C-be? (A két munka egyenlő, WAC = 100 J)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Úgy mondjuk, hogy az elektromos erőtér konzervatív. Ez azt jelenti, hogy a végzett munka nem függ az úttól, csak a kezdőpont és a végpont potenciáljától.
(Ilyen még pl. a gravitációs erőtér is, de mondjuk a súrlódás nem konzervatív: ha hosszab úton jutunk valahová, nogyobb a súrlódási erő munkája.)

Szóval itt mindegy, merre megyünk.
AB között nincs munka, mert merőleges az elmozdulás az erővonalakkal. (Ott is hat a töltésre F=q·E erő, de ez merőleges az elmozdulással, nem végez munkát.)
BC között ennyi a munka:
Az erő végig ekkora: F = q·E
A munka pedig W = F·s = q·E·s = 0,1 C · 100 N/C · 10 m = 100 J

----------------

Ha muszáj kiszámolni AC között is, akkor az így megy:
s = AC = √(10²+15²) = 5·√13 méter
Az F=q·E erőnek (lefelé mutat) az elmozdulás irányú komponensét (F₁, AC irányba mutat) kell szorozni s-sel. Ez hasonló háromszögekből jön ki:

Az ábrán ceruzával be van rajzolva ez a hasonló háromszög, Fs-sel van jelölve az, amit én F₁-nek mondtam.

F/F₁ = AC/BC = 5√13 / 10
F₁ = F · 10 / (5√13)
F₁ = qE · 10 / (5√13)
F₁·s = qE · 10 / (5√13) · 5·√13 = q·E · 10 = 0,1 · 100 · 10 = 100 J

Ugyanaz jött ki.
Módosítva: 9 éve
1