Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkén összegképlete, addíció, cisz-transz izomer

Főoldal » Középiskola » Kémia
423
Egy alkén hidrogén-bromid addíciójával keletkező termék moláris tömege az alkén moláris tömegének 182,7 százaléka.
a) Mi az alkén összegképlete?
b) Mi az alkén pontos képlete és neve, ha hidrogén addíciójával keletkező termék királis?
c) Van-e az alkénnek cisz-transz izomere?
d) Van-e a brómozott terméknek cisz-transz izomere? Írd le a reakció egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_nH_(2n) + Br_2 -> C_nH_(2n)Br_2`

`M_1 = 14n`
`M_2 = 14n+80.9`
`M_2 = 1.827M_1`

Az egyenletekből:
`n = 7`
`M_1 = 97.81` ~ 98
`M_2 = 178.72` ~ 178,9

Ha királis:
termék:
`CH_3-C(H)(C_2H_5)-CH_2-CHBr-CH_3`

kiindulási anyag:
`CH_3-C(H)(C_2H_5)-CH_2-CH=CH_2`
Ebben az esetben nincs cisz-transz izomer; a kettős kötésen két hidrogén van.

Ha (mindenképpen) van cisz-transz izomere:

`CH_3-C(H)(C_2H_5)-CH_2=CH-CH_3`

d, nincs. Az eredeti molekulában csak egy kettős kötés található, amely a brómozással telítődik
1