Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon rövid geometria feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
7786
Számítsa ki a szabályos 12szög egy belső szögének nagyságát!

Ez tényleg olyan egyszerű, hogy 360°/12=30° ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
12 szog
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Igen, ilyen egyszerű lenne, hogyha a 12-szögben a belső szögek összege 360° lenne, vagy ha 1 KÜLSŐ szögét akarnád kiszámolni.

Tetszőleges n oldalú sokszög belső szögeinek összege (n-2)*180°, tehát (12-2)*180°=1800°. A szabályos 12-szögben minden szög ugyanakkora, ezért az összes szöget el kell osztanunk 12-felé egyenlően, így 1 szög 1800°/12=150° lesz.

Úgy is lehet számolni, hogy tudjuk, hogy tetszőleges (konvex) sokszög külső szögeinek összege 180°, ekkor 1 külső szöge 360°/12=30°, és mivel belső+külső=180°, ezért a belső szög 150°-os lesz, mivel 150°+30°=180°.
Módosítva: 9 éve
1