Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1977
Mit jelent az egyenes arányosság és a fordított arányosság?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Egyenes arányosság fogalma: Ha két változó mennyiség összetartozó értékeinek hányadosa, aránya állandó, akkor azt mondjuk, hogy az a két mennyiség egyenesen arányos. Ha az egyik mennyiség valahányszorosára változik, akkor a másik mennyiség is ugyanennyiszeresére változik.

Kézenfekvő példák:

Adott ár mellett a vásárolt árú mennyisége és a fizetendő érték egyenesen arányosak. Az összetartozó értékek hányadosa, aránya állandó, ez az árú egységára.

Fizetett érték : vásárolt mennyiség=állandó (egységár)

Adott átlagsebesség mellett a megtett út egyenesen arányos az út megtételére fordított idővel.

Út : idő=állandó (átlagsebesség)

-------------

Fordított arányosság fogalma: Ha két változó mennyiség összetartozó értékeinek szorzata állandó, akkor azt mondjuk, hogy az a két mennyiség fordítottan arányos.

Kézenfekvő példák:

Adott érték mellett a vásárolt árú mennyisége és az ára fordítottan arányosak. Minél olcsóbb árút veszek, annál többet vásárolhatok ugyanannyi pénzért.

Mennyiség*ár=fizetendő érték.

Adott út megtételéhez szükséges idő fordítottan arányos a sebességgel.

Sebesség*idő=megtett út.

0