Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Reakcióhő kiszámítása

Főoldal » Középiskola » Kémia
1201
Nem igazán értem, hogy hogy lehet kiszámítani a reakcióhőt a képződéshő segítségével.
Igazából azt nem értem, hogy honnan tudjuk meg a képződéshő mennyiségét.
Ide írok 2 db példát.
Segítsetek, hogy a többit már értsem pls!
Számítsd ki a következő folyamatok reakcióhőjét a képződéshők felhasználásával! Figyelj, a reakciókat nem rendeztem! Figyelj a résztvevő anyagok halmazállapotára!

MgO(sz)+HCl(g)=MgCl2(sz)+H2O(f)

NH3(g)+O2(g)=NO(g)+H2O(g)

A válaszokat előre is köszönöm! (Ha lehet írjátok le a folyamatot, a magyarázatot, hogy meg tudjam érteni!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kémia, képződéshő, segítség, reakcióhő, magyarázat, sos
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

A reakcióhő: termékek összegének képződéshőiből kivonjuk a kiindulási anyagok képződéshőinek összegét, arra figyelj, hogy az elemek képződéshői 0. A képződéshőket vagy neked kell kinézni a függvénytáblából (vagy neten) vagy megadják előre, most nekünk ki kell nézni (én a fehér függvénytáblából néztem ki).

MgO(sz)+2 HCl(g)=MgCl2(sz)+H2O(f) (rendeztem)

képződéshők:

`ΔH_k(MgO(sz))=-601,6(kJ)/(mol)`
`ΔH_k(HCl(g))=-92,3(kJ)/(mol)`
`ΔH_k(MgCl2(sz))=-641,3(kJ)/(mol)`
`ΔH_k(H2O(f))=-285,8(kJ)/(mol)`

reakcióhő ebből: reakcióhő=termékek összegének képződéshője - kiindulási anyagok képződéshőinek összege
`ΔH_r=(-641,3+(-285,8))-(-601,6+2*-92,3)=-140,9(kJ)/(mol)`

másiknál is ugyanez a megoldásmenet csak figyelj hogy az oxigén képződéshője nulla elemi állapotaban.

2NH3(g)+ 2.5 O2(g)=2NO(g)+3H2O(g)

`ΔH_k(O2(g))=0(kJ)/(mol)`
`ΔH_k(NH3(g))=-45,9(kJ)/(mol)`
`ΔH_k(NO(g))=+90,4(kJ)/(mol)`
`ΔH_k(H2O(g))=-242(kJ)/(mol)`

reakcióhő ebből: reakcióhő=termékek összegének képződéshője - kiindulási anyagok képződéshőinek összege

`ΔH_r=(2*90,4+3*-242)-(2*-45,9)=-453,4(kJ)/(mol)`

Remélem tudtam segíteni, esetleg van valami kérdésed nyugodtan írj!
1

Szia!

1. Ha nincs benne a függvénytáblázatomban, akkor hol lehet ezt megtalálni interneten?
igazából ha beírod googleba hogy képződéshők akkor kidob egy csomó találatot, de én innen néztem ki:
https://chem.pg.edu.pl/documents/175260/14212622/chf_epm_cr_00.pdf (angolul van, azt az oszlopot nézd ahol az van, hogy enthalpy of formation, ez angolul a képződéshő)

2. Az oxigénből hogy lett 2,5 mol?
rendeztem az egyenletet, 2.5 O2 molekulában van 5 oxigén atom, ha összeszámolod, akkor a jobb oldalon is annyi van, ezért kellett két és felet venni.

3. És hogy dönOtöd el, hogy mikor kell kivonni és mikor kell összeadni?
ezt nem nagyon értem, hogy mire gondolsz, reakcióhő általános képlete:
reakcióhő=termékek összegének képződéshője - kiindulási anyagok képződéshőinek összege,
tehát, először kiszámolod a termékek képződéshőinek összegét, utána a kiiundulási anyagok képződéshőinek összegét, és a termékekből kivonod a kiindulásinak a képződéshőjét. Ha a kiindulásinak a képződéshője negatív, akkor az van, hogy hozzáadod, mert -*-=+ pl: reakcióhő=-242-(-360)=-242+360, remélem erre gondoltál

4. FeS(sz)+2O2(g)=Fe2O3(sz)+SO2(g)

először egyenletrendezés:
2FeS(sz)+3.5O2(g)=Fe2O3(sz)+2SO2(g), most rendezve vagyunk

táblázatból a képződéshők:

`ΔH_k(FeS(sz))=-100(kJ)/(mol)`
`ΔH_k(O2(g))=0(kJ)/(mol)`
`ΔH_k(Fe2O3(sz))=-824.2 (kJ)/(mol)`
`ΔH_k(SO2(g))=-296.83(kJ)/(mol)`

ebből a reakcióhő
`ΔH_r=(-824,2+2*(-296.83))-(2*(-100))=-1217,86(kJ)/(mol)`


Ha van még kérdésed, nyugodtan írj!
Módosítva: 5 éve
1